Enter your keyword

Advies bij knieklachten

Advies bij knieklachten

ARTROSE

Als eerste is het belangrijk een zo actief mogelijk leven te blijven leiden. Niet voor niets is het spreekwoord “Rust Roest”. Gedoseerd gelijkmatig bewegen is belangrijk. Overgewicht en teveel sporten kan voor overbelasting zorgen.
Fysiotherapie kan je helpen om acute momenten van verergering weer te verminderen, pijn te dempen en je te instrueren met betrekking tot goede beweging en oefeningen.
Medicijnen zijn meestal van de NSAID groep: de Niet Steroïde Anti Inflammatoire Drugs. Hiervan zijn er zeer vele op de markt. Deze medicijnen hebben een aantal werkingen namelijk pijnstilling, ontstekingsremming en zwelling vermindering. Helaas zijn er vaak bijwerkingen, meestal op het gebied van de maag en darmen.
Wanneer bovenstaande niet helpt, kan in sommige gevallen een injectie in het gewricht worden gegeven met bijnierschorshormonen (corticosteroïden).
Volgende stap is een operatieve behandeling. Ook hier bestaat er een scala van mogelijkheden, uiteenlopend van het schoonmaken van het gewricht met een kijkoperatie tot het vervangen van het gewricht door een (half) kunstgewricht.

MENISCUSKLACHTEN / KRUISBANDLETSEL

Na een trauma is het belangrijk om de knie te koelen en te laten rusten. Koelen mag 4-5 keer per dag ongeveer 15 minuten, waarbij het belangrijk is dat er geen direct contact is tussen het ijs en de knie. Met rusten wordt bedoeld dat je regelmatig niet op je been staat en je been bijvoorbeeld laat rusten op een krukje. Zorg er hierbij voor dat je je knie niet overstrekt.
Wanneer de klachten minder worden, is het belangrijk om de belasting weer op te gaan bouwen door oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut.
Wanneer de klachten aanhouden, kan een orthopeed besluiten om de knie te opereren en (een deel van) de meniscus weg te halen tijdens een kijkoperatie of de kruisband te reconstrueren.

ADVIES BIJ ACTIVITEITEN IN HET DAGELIJKS LEVEN

Houdt bij activiteiten in het dagelijks leven ook je pijngrens in de gaten. Probeer activiteiten zo uit te voeren dat je er geen pijn bij ervaart. Daarnaast is het belangrijk om een taak regelmatig af te wisselen met een andere taak of rust.
Opbouwen activiteiten
Wanneer je merkt dat je knieklachten afnemen, betekent dit dat je ook steeds meer kan en mag bewegen. Zorg er dus voor dat je regelmatig probeert hoeveel je knie aan kan zonder dat het pijn oplevert.

OEFENINGEN BIJ KNIEKLACHTEN

Het doel van de oefeningen is om de pijn te verminderen en je knie zoveel mogelijk te kunnen bewegen onder de huidige omstandigheden.
Begin de oefeningen vanuit een ontspannen houding. Probeer te voelen wat er gebeurt, wat er beweegt, waar je spieren aanspant en waar niet.  Voor het beste resultaat voer je de oefeningen rustig en geconcentreerd uit.

ADVIES BIJ DE OEFENINGEN

In het begin zijn de oefeningen misschien lastig of moeilijk uit te voeren. Probeer door te zetten, je wordt er voor beloond. Je zult merken dat de pijn afneemt en dat je spieren sterker worden. Voor een spiegel oefenen geeft je voldoende feedback om de oefeningen juist uit te voeren.Je kunt deze oefeningen het best regelmatig maar kort uitvoeren. Bijvoorbeeld dagelijks, ieder uur een paar minuten.

Beweeg bij de oefeningen tot de pijngrens, ga niet over de pijngrens heen. Voer de oefeningen rustig uit.  Belangrijk is dat je door blijft ademen. Voor de effectiviteit is het belangrijk dat de oefeningen goed en bewust worden uitgevoerd. Concentreer je op de bewegingen en je ademhaling. Als de pijn blijft of zelfs toeneemt, raden we je aan om je huisarts of fysiotherapeut te raadplegen.

Nadat je de oefeningen uitgevoerd hebt, blijf dan zoveel mogelijk je houding corrigeren. Als je eenmaal geen pijn meer hebt, dan is een goede houding belangrijk om herhaling van klachten te voorkomen. Bovendien is het belangrijk dat je in beweging blijft.

DE OEFENINGEN

Squat

  • Ga rechtop staan met gestrekte rug
  • Zet voeten op schouderbreedte met knieën licht gebogen
  • Duw je billen naar achteren en buig door je knieën
  • Strek in een vloeiende beweging je rug en knieën tot je weer in beginpositie bent
  • Tip: Houd je rug recht door je buikspieren aan te spannen
  • Herhaal deze oefening 10 keer
  • Je kan deze oefening met en zonder gewichten uitvoeren. De gewichten maken de oefening zwaarder

Front lunge

  • Ga rechtop staan met je voeten naast elkaar
  • Stap met één been naar voren totdat je onderbeen een hoek van 90 graden maakt en je knie bijna de grond raakt
  • Keer terug naar de beginpositie
  • Herhaal de uitvalspas met je andere been
  • Herhaal deze oefening 10 keer
  • Je kan deze oefening met en zonder gewichten uitvoeren. De gewichten maken de oefening zwaarder

Like onze facebook pagina en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!